Airwick freshmatic – mruga na czerwono

Jakiś czas temu kupiłem w Biedronce odświeżacz powietrza AirWick Freshmatic za niecałe 18 zł – wersja z timerem, bez czujnika ruchu. Przełącznik ustawiłem na najmniejszy kwiatek, czyli uwalnianie zapachu co 36 minut – do wyboru jest jeszcze co 9 i co 18. Po mniej więcej dwóch miesiącach wkład się skończył – zgodnie z opisem na etykiecie pojemnika. Nosiłem się z zamiarem zakupu znacznie tańszego odpowiednika, wyrzuciłem pusty wkład, ale zachowałem dyszę. Nowy, nieoryginalny zapach kosztował mnie całe 6 zł – mniej niż połowa ceny oryginalnego.

Nieoryginalny wkład airwick i dioda LED miga na czerwono

Po włożeniu nowego pojemnika do automatu, nastąpiło jedno uruchomienie i dioda LED w lewym górnym rogu zaczęła migać na czerwono, nie następowało dalsze działanie. W pierwszej chwili pomyślałem, że baterie są wyczerpane, ale wymiana nic nie dała. Baterie, wg zapewnień producenta powinny „przeżyć” cztery wkłady zapachowe.

Spojarzałem na etykietę przyklejoną do podstawy automatu – jest tam informacja, że należy używać tylko oryginalne wkłady Airwick i jeśli pojemnik nie zostanie rozpoznany, zapali się czerwona dioda.

Miałem w zapasie jeszcze jeden pojemnik, tym razem oryginalny – po włożeniu go do Airwicka wszystko działało prawidłowo. Czyli teraz pozostało sprawdzić, w jaki sposób automat broni się przed zamiennikami. Zrobiłem test „ręczny” – naciskając palcem na dyszę jednego i drugiego zapachu nie widać różnicy w sile nacisku, więc to nie to. W automacie nie znalazłem tajemniczych przycisków, które mogłyby zostać wciśnięte lub nie, na skutek innego kształtu wkładów. Spojrzałem jeszcze na dysze.

Tajemnica czerwonej diody – dwie czarne kreski na dyszy

Miałem do porównania 3 dysze – pierwsza pochodziła z pojemnika kupionego razem z automatem, druga z oryginalnego wkładu kupionego w sklepie z chemią z Niemiec, trzecia z nieoryginalnego zamiennika:

Róźnicę widać wyraźnie – dwie czarne kreski. Przyjrzałem się jeszcze mechanizmowi naciskającemu na dyszę w automacie – na ściance po lewej stronie widać mały, kwadratowy, półprzewodnikowy element optyczny, który poczas naciskania „patrzy” czy są dwa czarne paski i odpowiednią informację wysyła do procesora.

Rozwiązanie problemu

Jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu kilku złotych, lub bardziej odpowiada nam zapach z zamienników, to należy przełożyć dyszę z oryginalnego pojemnika. Druga opcja to namalowanie dwóch czarnych kresek na nieoryginalnej dyszy np. trwałym markerem.

Ostatnio zauważyłem jeszcze, że kreski z oryginalnej dyszy łatwo się ścierają – dodatkowo ułatwia to płyn zapachowy. W moim przypadku dolna linia zniknęła na dyszy, która była wykorzystywana drugi raz.

Jeśli masz podobne doświadczenia z automatami zapachowymi (airwick, brise itp.), podziel się rozwiązaniem problemu z zamiennikami.

Wpis “Airwick freshmatic – mruga na czerwono” komentowano 86 razy

  1. Od czujnika optycznego odchodzą cztery przewody: siwy i trzy białe. Czujnik odciąć, SKRAJNE BIAŁE przewody połączyć. Działają wszystkie wkłady:)

    • Popieram, często można znaleźć w sieci jak to dokładnie zrobić i wkładać dowolne wkłady nie płacąc kokosów tym corpo…

  2. Odciąłem zupełnie czujnik, połączyłem ze sobą wszystkie białe (3) i nie działa ;(?
    o co chodzi?

  3. Czyli połączyć tylko 2? dajmy na to że 1, 2, 3 (białe) 4 (szary) to połączyć tylko 1 i 3? 2 i 4 zostawić?

  4. Ok, wszystko już działa jak należy 😉 wielkie dzięki za pomoc, bo już tutaj mnie dziewczyna chciała wieszać że popsułem jej odświeżacz xD a kombinowałem na wszystkie sposoby ;]

  5. A ja kupiłam orginalny na wymianę i nie działa:( nie miał w ogóle tego dyfuzora, myślalam, że to normalne, ale nie da rady zamontować tego ze zużytego wkładu:( macie na to jakąś radę?

  6. Ja kupiłam też zestaw air wick i po włożeniu oryginalnego wkładu 2 razy odświeży i potem zaczyna migać lampka, za każdym razem. Kombinuje i oczywiście musze za kazdym razem wyciągać i wkladac zapach zeby działał ale bez skutku ciągle to samo. Myślalam że to może baterie są za słabe lub urządzenie do wyrzucenia. Pomożcie bo moze da sie z tym problemem coś zrobic.

  7. @Mania Przeczyść patyczkiem kosmetycznym czujnik optyczny – znajduje się po lewej w zagłębieniu na dyszę. Jeśli to nie pomoże, można rozkręcić automat, odciąć od czujnika tasiemkę z 4 kabelkami, pierwszą białą żyłę połączyć z trzecią, drugą białą i czwartą szarą zostawić niepodłączone – po tym zabiegu Freshmatic będzie działać z każdym wkładem.

    • Witam! Dzięki Pana jasnej podpowiedzi mój air wick zaczął działać po 4 miesięcznym staniu bezużytecznie na półce. Bardzo dziękuję!!!

  8. U mnie nie działają ani paski na rozpylaczu malowane i nie rozumiem co zrobić z tymi kabelkami.

  9. @qqq Po rozkręceniu odświeżacza ujrzysz płytkę główną i mniejszą płytkę z czujnikiem obok mechanizmu. Płytki są połączone 4-żyłowym przewodem. Numerując je od białej żyły, będzie to wyglądało tak: 1-biały, 2-biały, 3-biały, 4-szary. Odcinasz ten 4-żyłowy kabel od płytki z czujnikiem (możesz ją wyrzucić). Rozdzielasz je, odizolowujesz kabelek nr 1 i 3 (czyli białe) i łączysz je ze sobą. Kabelek nr 2 (biały) i numer 4 (szary) zostawiasz bez zmian (odcinasz całkowicie lub nic z nimi nie robisz). W Biedronce są teraz do kupienia zamienniki o nazwie Aril i cenie 8,99zł, więc będzie pewnie sporo mrugających na czerwono Airwicków.

    • Dziękuję za poradę. Po tym udoskonaleniu- działa na wszystkie wkłady. Fajna porada. Oszczędnośc. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuje. Andrzej

  10. DZIĘKI WIELKIE !!!! Odciełam te kabelki według powyższej instrukcji i biedronkowy zamiennik działa jam tralala super spora oszczędność 😉

  11. tak samo działa gdy przetniemy 4-żyłowy przewód (biały,biały,biały,szary) łączący większa i mniejszą płytkę (i z większej płytki zupełnie wyciagniemy ta biała 4 żyłową część ala wtyczke bez konieczności łączenia)i dioda miga wtedy na zielono;)

  12. @mona Dzięki za dodatkowe informacje. W moim airwicku jednak musiałem zewrzeć kabelki, inaczej mrugał na czerwono. Pewnie jest to zależne od wersji automatu.

  13. Witam

    Zona wlasnie zakupila w biedronce taki zestaw za kilkanascie zlotych i oczywiscie jedno psikniecie i zapala sie na czerwono wklad wydaje sie oryginalny ma 2 kreski z boku gdzie jest czujnik.
    Czyszczenie i ponowne wlozenie wkladu nic nie dalo postanowilem rozebrac o dziwo sa 4 kabelki laczace czujnik z glowna plytka ale sa kolorowe 🙂
    Jesli ktos ma taki model prosze polaczyc tylko kolory czerwony i zielony ze soba dziala bez problemu i nie pokazuje sie juz czerwony sygnal 🙂

    pozdrawiam

  14. a ja namalowałam kreski- nadal świeci na czerwono i po 1szym secie nie działa
    rozkręciłam, połączyłam 1i3białe, 2biały i szary-4 zostawiłam i nadal nie działa 🙁

  15. no własnie tak.. moze mam za stary model na takie sztusczki?
    moja obudowa ma jakies 4 lata, do tej pory działała na samych oryginałach bo zamienników nie było….

  16. dobra, łączyłam co się z czym da wszelkie kombinacje
    każdy z każdym i po 2 na raz
    nie działa wcale

    wyjęłam już całkowicie ten 4 żyłkowy „panel” i wywaliłam w kosz

    i przy kombinacjach wszelkiej maści i przy całkowicie odłączonym działa 1szy set, potem mruga na czerwono i nie działa wcale 🙁
    sprawdzę jak działa na oryginale…

  17. aha, zapomniałam napisac ze stare mechanizmy były lepsze…
    miały czasówkę (9,18,36 min i off), prócz tego czujnik ruchu z funkcją on/off

    te nowe mają TYLKO usytawienie „siły rozbryzgu” i to by było na tyle
    nawet nie mają „guziczka” OFF

    kicha, nie podoba mi sie to 🙁

  18. iza :
    dobra, łączyłam co się z czym da wszelkie kombinacje
    każdy z każdym i po 2 na raz
    nie działa wcale
    wyjęłam już całkowicie ten 4 żyłkowy „panel” i wywaliłam w kosz
    i przy kombinacjach wszelkiej maści i przy całkowicie odłączonym działa 1szy set, potem mruga na czerwono i nie działa wcale
    sprawdzę jak działa na oryginale…

    U mnie to samo… Ma ktoś jakieś pomysły? Posiadam ten biały z diodą http://3.bp.blogspot.com/-5sBIWcNw5i4/UkRh51OmkEI/AAAAAAAAIaU/mZ06ijd4SNI/s640/DSC01246.JPG

  19. Dzięki za artykuł 🙂 Już drugi raz miałem zamiar użyć nieoryginalnego wkładu, i tym razem nie chciał działać. Przy pierwszym wkładzie musiałem jeszcze wymontować jeden plastik, żeby wkład wszedł. Tym razem musiałem użyć sposobu na kabelkach. 2 minutki i pachnie aż miło 🙂

  20. skowi :

    iza :
    dobra, łączyłam co się z czym da wszelkie kombinacje
    każdy z każdym i po 2 na raz
    nie działa wcale
    wyjęłam już całkowicie ten 4 żyłkowy „panel” i wywaliłam w kosz
    i przy kombinacjach wszelkiej maści i przy całkowicie odłączonym działa 1szy set, potem mruga na czerwono i nie działa wcale
    sprawdzę jak działa na oryginale…

    U mnie to samo… Ma ktoś jakieś pomysły? Posiadam ten biały z diodą http://3.bp.blogspot.com/-5sBIWcNw5i4/UkRh51OmkEI/AAAAAAAAIaU/mZ06ijd4SNI/s640/DSC01246.JPG

    To co napisał jvp
    Luty 8th, 2013 at 19:48 | #5
    Odpowiedz | Cytuj

    Od czujnika optycznego odchodzą cztery przewody: siwy i trzy białe. Czujnik odciąć, SKRAJNE BIAŁE przewody połączyć. Działają wszystkie wkłady:)
    Działa bez pudła, ja zamiast rozcinać kable, zmostkowałem je cienkim kablem ten co iza napisałaś właśnie mam więc polecam rozwiązanie

  21. heh właśnie trafiłem na stronkę Wojtka i się uśmiałem bo mój air też nie działał ale po przełożeniu oryginalnej dyszy śmigał jak talala tylko musiałem ją troszkę rozwiercić bo nie pasował do nie oryginalnego wkładu, a jak już udało mi się znaleźć sposób to wpadł mi w ręce starszy model w którym nie ma opcji czujnika bardziej mi odpowiada bo posiada dodatkowy przycisk którym można sobie samemu psiknąć po za zegarem 🙂 ale mam jeszcze jeden model który posiada dodatkowy czujnik ruchu i po przeczytaniu waszych informacji jutro się zabiorę za przerobienie pod nie oryginalne wkłady i wstawię do 2giej łazienki :-))) pozdrawiam wszystkich i szczęścia w nowym roku no i Wojtek więcej pomysłów

  22. @andy120

    „ja zamiast rozcinać kable, zmostkowałem je cienkim kablem”

    Można prościej 🙂 >>> bierzemy szpilkę, obcinamy łepek, wyginamy odpowiednio zworkę w kształcie litery U i delikatnie wciskamy w kostkę z kabelkami (biały 1 i 3). I nic więcej.

  23. ja zrobiłem inaczej.
    odpiąłem czujnik z płytki głównej – a na tyle płytki – na lutach gniazda zmostkowałem właśnie skrajne kolory białe. działa idealnie !

  24. super tutorial, i jeszcze lepsza opcja ze zworka, ale mam wersje z kolorowymi kabelkami od czujnika. Czy wiecie jak polaczyc kabelki w czujniku ktory ma je kolorowe??

  25. właśnie kupiłam zamiennik do mojego urządzenia (starszy model z czujnikiem ruchu) domalowałam dwie kreski markerem i działa jak ta lala ;)))

  26. Witam,

    zakupiłam wczoraj wkład firmy Brise i niestety,mimo wielu starań i kombinacji dysza nie pasuje.Nie mam w domulutownicy,poza tym perspektywa grzebania w kablach wydała mi się skomplikowana 😉 ale..

    wyciełam niewielką karteczkę,narysowałam na niej markerem dwie czarne kreski,przykleiłam na taśmę klejącą w odpowienim miejscu.Śmiga!

    Pozdrawiam

  27. Aha,zapomniałam dopisać,że nie mogłam nic domalować,ponieważ dysza w brise jest czarna.

  28. U mnie niestety nie pomogło. Mam starszy typ air wicka i nowy wkład air wicka. Mimo odcięcia 4 kaleków i połączenia 1 i 3 nadal miga czerwona dioda.

  29. Witam, a czy wkłady air wick max muszą mieć jakiś inny atomizer niż stary do air wicka zwyklego??? Proszę o pomoc.

  30. Mialem problem z oryginalnym wkladem, rozkrecilem, przeciąłem kabelek 1 i 3, zwarłem je ze sobą i dziala bez.problemòw. Myślę ze inne wkłady tez juz bedą śmigać.

  31. Mam nowszy model Airwicka, kupiłam wkład oryginalny niestety nie działał. Więc rozkręciłam całe ustrojstwo, mam kolorowe kabelki, przecięłam, połączyłam ze sobą czerwony i zielony i zalepiłam taśmą izolacyjną. Wyciągnęłam czujnik wkładów. Zadziałało raz i nadal świeci się czerwona lampka, rozkręciłam znów i wyciągnęłam w całości cały podzespół kolorowych kabelków i nadal jest to samo. Inne kable ciut grubsze czarny i żółty prowadzą do baterii, ale są jeszcze 2 inne grubsze koloru czerwonego i niebieskiego, łączą one motorek ze środka z panelem, nie przecinałam ich bo myślę że już w ogóle by to nie działało. Czy ktoś miał taki sam problem? Dziękuję z góry za pomoc.

  32. Ja mam starszego Air Wicka sprzed jakichś 4 lat, mało używany był, działają w nim jeszcze oryginalne baterie, mam też stary odświeżacz raczej oryginalny bez żadnych pasków i działa bez problemu, ten sprzęt raczej nic nie sprawdza, nie ma tego czytnika i całe szczęście. Dziwi mnie, że coś takiego wymyślili skoro i tak łatwo to obejść.

  33. Pomysł z mostkowaniem jest super. Mam odświeżacz z czujnikiem ruchu, ustawieniami 9, 18 ,36 wewnątrz i dodatkowo opcją urlopową na zewnątrz. Nie trzeba nic ciąć i lutować. U mnie wystarczyło, że odkręciłem tył i tam gdzie jest kostka od ogniw fotooptycznych wpięta do gniazda głównej płyty zmostkowałem, patrząc od góry 1 i 3. Użyłem do tego cienkiego drucika, takiego od zamknięć do woreczków. Są takie zestawy do zamykania woreczków. W plastiku jest wtopiony drucik, który idealnie pasuje do mostkowania. Odciąłem kawałek i po prostu wcisnąłem do kostki w gniazdo 1 i 3. Działa już długo z nieoryginalnymi wkładami i różnymi dyszami. Nie ma znaczenia czy są namalowane paski czy nie.

  34. Szacun wielki dla wynalazcy który to rozpracował bawiłem się w naklejki z paskami raz działało raz nie .A tu prosta sprawa jedno cięcie ucinaczkami skrętka dwa skrajne białe nawet lutownicy nie użyłem i wszystko jest OK no poza komunikatem że zapach się skończył (czerwony led )ale to pryszcz

  35. Polecam ten sposób z kabelkami! Poradziłam sobie z tym w mniej niż 5 minut a działa jak marzenie! 😀

  36. wszystko pieknie kabelki złączone i odłączone ale za to czujnik ruchu mi teraz padł:( ma ktoś pomysł co sie z nim moglo stać?

  37. Zastosowałam się do porad podanych przy kolorowych kabelkach. Połączyłam czerwony i zielony, włożyłam wkład, zadziałało jeden raz, kontrolka się nie zapaliła ale ten czerwony „popychacz” który naciska na dyszę nie wraca z powrotem i w ogóle tak anemicznie naciska na dyszę jakby chciał a nie mógł. Czy widzicie jeszcze ratunek dla mojego odświeżacza? czy mam już go wyrzucić? Proszę o jakies podpowiedzi. Z góry dziękuję.

  38. Może głupia podpowiedź ale wymień baterie. Ja po prawie 40 min walki wymieniłem i działa;), zamiast malowania pasków na dyszy można przykleić taśmę izolacyjną

  39. Dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi 🙂 Już znalazłam błąd. Kupiłam wkład z za długą dyszą i ten kwindzyk czerwony nie mógł nacisnąć i wrócic do poprzedniej pozycji. Już dokupiłam inny i wszystko działa

  40. Potwierdzam, kabelki 1 i 3 połączyć ze sobą a 2 i 4 razem i działa 😉 dzięki za wskazówki !

  41. Działa zawsze połączenie dwóch przewodów od czujnika. Czerwony + zielony jak są kolorowe lub dwa białe ten najbliżej szarego z tym najdalej od szarego, foto-czujnik oczywiście całkowicie odcinamy. Przed uruchomieniem czerwony język palcem maksymalnie pchnąć w górę, włożyć wkład, włożyć baterię i uruchomić. Nie ma bata musi działać z każdym wkładem bez pasków i z paskami. Jak nie działa to wymienić baterie na NOWE.

  42. Ja mam wkład glade. Wypróbowałam wszystkie kombinacje… Czerwony + zielony kabelek połączony razem nic nie dało, ponieważ glade ma czarną końcówkę nakleiłam małą białą karteczkę z czarnymi paskami też nic nie dało.. więc chyba w moim przypadku nie da się oszukać systemu i trzeba kupić dyfuzor do brise. :/

  43. mam dyfuzor od air wick freshmatic, a wkład czyta mi z Arila, ale słaby jest nacisk.. nie wiem czemu..

  44. Odłączenie od czujnika i podłączenie według opisów .działa wszystko .INTERNET TO PIĘKNA PIĘKNA SPRAWA .

  45. a ja zwarłem 1 i 2 coś zadymiło z płytki i śmiga na zamienniku a dioda zgasła całkowicie 🙂

Dodaj komentarz